sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Kotisynnytysseminaarin tunnelmia

Eilen oli Turussa Aktiivinen synnytys ry:n neljäs Kotisynnytysseminaari. Paikalla oli yli 100 osallistujaa! Ohjelma oli mielenkiintoinen ja tunnelma todella lämmin ja iloinen. Tanskasta luennoimassa oli Jette Aaroe Clausen (PhD.), joka on kätilö ja apulaisprofessori Kööpenhaminan ammattikorkeakoulun kätilölinjalla.

 


Jeten luento oli rohkaiseva ja innostava, kun hän kertoi miten Tanskassa on aikanaan saatu kotisynnytykset osaksi yhteiskunnan systeemiä. Saatiin hyviä vinkkejä siihen kuinka Suomessakin voitaisiin saada muutosta aikaan jotta toteutuisi naisten oikeus synnyttää valitsemassaan paikassa, valitsemallaan tiimillä. EU:n ihmisoikeus tuomioistuinhan on sanonut, että nainen saa päättää missä ja miten synnyttää!

Päivän aikana puhuttiin paljon muutenkin synnyttävien naisten oikeuksista. Laki potilaan itsemääräämisoikeudesta on vahva ja sitä tulisi kunnioittaa. Myös ihmisoikeusasiat liittyy vahvasti raskaana oleviin ja synnyttäjiin. Ne ovat vahvempia kuin sairaalojen käytännöt ja yleiset suositukset! Eli jos nainen haluaa kieltäytyä jostain asiasta niin hänellä on siihen täysi oikeus. Kuitenkin on tilanteita joissa on vain toimittava, esim. hätätilanteet. Toki hyvillä vuorovaikutustaidoilla ja keskinäisen luottamuksen saavuttamisella on iso merkitys miten yhteistyö toimii esim. synnytyksen hoidon suhteen.

Nyt täytyy tähän väliin sanoa, että kotisynnyttäjät ja aktiivisen synnytyksen puolesta puhujat eivät ole mitään hulluja elämyshakuisia vastarannankiiskejä, vaan nimenomaan perehtyneet asioihin ja ymmärtävät esimerkiksi sen miten turvallisuus voidaan käsittää niin kovin eri tavoin. Tutkitusti matalan riskin synnyttäjillä kotona tai pienessä yksikössä synnyttäminen on turvallista. Tätä ei monet halua uskoa. Eikä myöskään sitä, että vauvalle on turvallista silloin kun äiti valitsee mikä hänestä on turvallista.

Seminaarissa puhuttiin siitä kuinka erilaisia kotisynnytyskriteerejä on eri puolilla maailmaa ja ihan samassa maassakin voi olla eroja. Riitta Jääskeläinen kertoi harjoittelukuukausistaan Meksikossa ja sanoi, että siellä yli 13 000 synnytystä hoitaneella Angelinalla oli vain yksi kriteeri. Se oli: huolehtiiko äiti itsestään! Eräs äiti oli juonut paljon virvoitusjuomia ja Angelina oli sanonut ettei se ole hyväksi hänelle ja vauvalle, niin äiti oli vain sanonut ettei häntä kiinnosta. Angelina oli sanonut ettei häntä sitten kiinnostaa hoitaa tämän synnytystä. Muuten Angelina hoiti kaikki halukkaat, myös diabeetikot ja kaksosraskaudet ym. Silti hyvin harvoin tarvitsi esim siirtää synnyttäjä sairaalaan tms.

Jokelan Piia puhui rahasta ja siitä kuinka Suomessa ei siis todellakaan saa avustusta kotisynnytyksiin. Raskausajan yksityisille neuvolakäynneille ja synnytyksen jälkeisille voi hakea Kelasta korvausta, mutta ei itse synnytykselle! Sen suhteen eletään kuitenkin mielenkiintoista muutoksen mahdollisuuden aikaa, koska Suomeen on perustettu työryhmä jonka tehtävänä on miettiä hoitokorvausasioita Eu:n direktiiviin liittyen. Direktiivi sanoo, että jos vaikka Tanskasta muuttaa suomeen nainen joka haluaa synnyttää kotona niin se palvelu on hänelle tarjottava ja myös ilmaiseksi, koska hänen kotimaassaan Tanskassa se palveluntarjotaan ja vielä yhteiskunnan laskuun. Joten... Jos muun maan kansalaiselle se palvelu on tarjottava niin miksi ei sitten myös suomalaisille itselleen.

Seminaarissa oli myös erilaisia työpajoja. Ihanan pienen rentoutumishetken tarjosi tieteellisen hypnoosiseuran (muistinkohan nimen oikein) koulutuksen käyneen Johanna Tiitan pitämä lyhyt rentoutus.


 


Leena Kaunisto puhui ensi-imetyksestä ja ihokontaktista. Tärkeää asiaa johon pitäisi panostaa enemmän joka sairaalassa!

Päivä oli kyllä aivan huikea ja todella antoisa! Oli ihanaa nähdä tuttuja ympäri Suomen ja monet facebook-ihmiset sai kasvot. :) Upeaa oli myös se, että suuri osa osallistujista oli opiskelijoita!! :)


PS. Turun Sanomissa on tämän päivän lehdessä juttu seminaarista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti